top of page
  • Igor Andrić

Pregled sportskih događaja u aprilu

Svetsko prvenstvo u karlingu za muškarce, održano je u Šafhauzenu u Švajcarskoj, od 1. do 8. aprila. Na turniru je učestvovalo 13 reprezentacija. 

Šampion sveta, po 12 put u svojoj istoriji, postala je Švedska, koja je u finalu savladala Kanadu, rezultatom – 6 : 5.

Treće mesto pripalo je selekciji Italije, koja je u borbi za bronzu, pobedila Škotsku sa – 7 : 6.

Tokom ceremonije zatvaranja, objavljeno je da je Memorijalna nagrada „Koli Kembel“ pripala Krisu Plajzu iz Sjedinjenih Američkih Država. Nagrada se dodeljuje igraču koji „najboljei oslikava tradicionalne vrednosti karlinga kao što su veština, fer plej i sportski duh“.

-------------------------------------------------------

Jedan od najboljih srpskih i svetskih vaterpolista svih vremena Filip Filipović objavio je kraj igračke karijere prilikom svog gostovanja u podkastu "Alesto".

Član "zlatne generacije" srpskog vaterpola je u 35. godini objavio da se više neće baviti profesionalnim igranjem vaterpola. 

Filipović je osvojio 35 medalja. U vitrinama ima dva zlata i dve bronze sa Olimpijskih igara. Dva zlata, srebro i bronzu sa svetskih prvnestava. Sedam zlata, srebro i bronzu sa šampionata Evrope. Deset puta je stizao do trona u Svetskoj ligi, a jednom je morao da se zadovolji bronzanom medaljom.

Što se tiče klupske karijere igrao je za Partizan, Novi Beograd, Solnok, Pro Reko, Radnički, Olimpijakos. Filipović je osvojio dve prvenstvene titule sa Partizanom, osam titula sa Pro Rekom, uz pet trofeja klupskog prvaka Evrope. Sa Radničkim je osvojio Evrokup, sa Solnokom Evrokup i titulu u Mađarskoj. Olimpijakosu je doneo prvenstveni trofej, a Novom Beogradu trofej u Kupu.

-------------------------------------------------------

Stefanos Cicipas je po treći put u poslednje četiri godine osvojio pehar na Mastersu u Monte Karlu. Grčki teniser je u velikom finalu posle 98 minuta igre pobedio Norvežanina Kaspera Ruda – 6 : 1, 6 : 4.

Cicipas je postao tek peti teniser koji je u Monte Karlu uspeo da dođe do najmanje tri titule. Pre njega to je uspelo Rafaelu Nadalu (11), dok po tri takođe imaju i Bjern Borg, Tomas Muster i Ilie Nastase

Masters u Monte Karlu igran je od 8. do 14. aprila.

-------------------------------------------------------

U dvorani ''Slana bara'' u Novom Sadu, Vojvodina i Partizan su 13. aprila vodili neverovatno dramatičnu borbu za trofej rukometnog Kupa Srbije koji nosi ime prof.dr Branislava Pokrajca

Mnogo uzbuđenja na terenu, tenzije i incidenti na tribinama, polučasovni prekid, policija na terenu, pa onda produžeci, penal-serija i - pobeda Partizana u ovom dramatičnom finalu – 19 : 19 posle regularnih 60 minuta, a posle još dva puta po pet minuta u produžecima rezultat je bio –24 : 24.

U penal seriji crno-beli su bili nepogrešivi, dobili su je sa – 5 : 4 i zasluženo osvojili trofej.

-------------------------------------------------------

Vaterpolisti Novog Beograda novi su šampioni Jadranske lige pošto su u odlučujućem meču završnog turnira, koji je, u prvoj polovini aprila, igran u Splitu, pobedili domačina Jadran rezultatom – 15 : 7.

Ekipa trenera Živka Gocića apsolutno je dominirala tokom čitavog meča, a blistao je Alvaro Granados za kojeg Splićani nisu imali rešenje.

Treće mesto nakon završnog turnira pripalo je dubrovačkom Jugu.

-------------------------------------------------------

Litvanski atletičar Mikolas Alekna oborio je, na takmičenju u Ramoni, u Sjedinjenim Američkim Državama, svetski rekord u bacanju diska, koji je važio još od 1986. godine.

Alekna je, 14. aprila, bacio disk do 74,35 metara i tako oborio rekord od 74,08 metara koji je postavio nemački atletičar Jirgen Šult 6. juna 1986. 

Rekord Šulta bio je najstariji važeći svetski rekord u muškoj atletici.

Alekna je dvostruki osvajač medalje na svetskim prvenstvima na otvorenom. On je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Oregonu i bronzu prošlog leta u Budimpešti.

Ovaj 21-godišnji Litvanac je ovim rezultatom pomerio svog oca na treće mesto na večnoj rang-listi. Virgilijus Alekna, dvostruki olimpijski šampion, je 2000. godine bacio disk do 73,88 metara.

Najstariji svetski rekord u atletici ostao je u vlasništvu Čehinje Jarmile Kratohvilove. Ona je jula 1983. godine nastupajući za Čehoslovačku postavila svetski rekord u trci na 800 metara koji iznosi jedan minut i 53 sekunde i 28 stotinki.

-------------------------------------------------------

Zvezda Dalas Maveriksa Luka Dončić dobitnik je priznanja za najboljeg strelca regularnog dela NBA lige u sezoni 2023/24, objavljeno je na zvaničnom sajtu takmičenja. Dončić je prosečno beležio 33,9 poena po meču, najviše u čitavoj NBA ligi. Šutirao je 48,7 posto iz igre, 38,2 posto za tri i 78,6 posto sa penala.

Dončić je sa 25 godina najmlađi dobitnik ovog priznanja još od Kevina Durenta u sezoni 2011/12.

Dalas Maveriksi su završili kao petoplasirani na Zapadu i u prvoj rundi plej-ofa su „ukrstili koplja“ sa Los Anđeles Klipersima.

-------------------------------------------------------

Istovremeno je trener Oklahome Mark Dagnolt je izabran za trenera godine u NBA ligi. 

Mladi 39-godišnji trener je predvodio Oklahomu do prvog mesta na Zapadu ispred Nikole Jokića i Denver Nagetsa.

Njegov tim je najmlađi u ligi koji je postigao taj podvig od kada ona postoji.

Tandersi su završili na prvom mestu Zapada sa 57 pobeda i 25 poraza.

Pod vođstvom Dagnolta, Oklahoma je u prvih pet timova po ofanzivnoj i defanzivnoj efikasnosti. Takođe su i lideri po procentu ubačenih trojki.

-------------------------------------------------------

Vozač Aprilije Maverik Vinjales pobedio je u trci Moto GP šampionata za Veliku nagradu Amerike u Ostinu, koja je vožena 14. aprila. 



Vinjales je do pobede stigao ukupnim vremenom 41:09,503 minuta. Drugi je bio Pedro Akosta iz Red Bula sa 1,782 sekundi zaostatka, a treći vozač Dukatija Enea Bastijanini sa 2,703 sekundi zaostatka.

Vinjales je tako postao prvi vozač u istoriji Moto GP-a koji je došao do trijumfa na tri različita motora - Suzuki, Jamaha i Aprilija.

-------------------------------------------------------

Posle 14 NBA sezona Blejk Grifin je u 35. godini odlučio da okonča profesionalnu karijeru. Tu odluku objavio je 16. aprila na svom Instagram nalogu. Grifin je imao bogatu karijeru. 

Njegov prvi tim u karijeri su bili Los Anđeles Klipersi, čiji je dres nosio devet godina. U tom periodu je izabran za najboljeg novajliju u sezoni. 

Sem toga, Grifin je čak šest puta bio član Ol-star ekipe, dok je jednom bio pobednik i takmičenja u zakucavanju. I dalje se pamti njegovo zakucavanje kada je uspeo da preskoči automobil.

Sem za Kliperse, Grifin je igrao i za Detroit, Bruklin i Boston.

-------------------------------------------------------

Barselona je ispala iz Lige šampiona, pošto je u dvomeču četvrtfinala poražena od PSŽ-a. Međutim, ispala je iz još jednog takmičenja.

Poraz ih je izbacio i iz nastupa na nedavno proširenom FIFA Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine. Na turniru u Sjedinjenim Američkim Državama takmičiće se 12 evropskih timova, među kojima su i pobednici Lige šampiona od 2021. do 2024. godine - Čelsi, Real Madrid, Mančester siti i pobednik 2024. godine.

Tu su još i Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Inter, Juventus, Pari Sen Žermen, Benfika i Porto.

I madridski Atletiko je eliminisan iz Lige šampiona porazom od Borusije Dortmund, ali ima bolji koeficijent od Barselone, 67.0 nasrpam Barsinih 61.0. Zbog toga će se "jorgandžije" pridružiti Real Madridu.

-------------------------------------------------------

Fudbaleri Bajerna plasirali su se u polufinale Lige šampiona, pošto su u revanš meču u Minhenu pobedili Arsenal – 1 : 0. Ekipa Tomasa Tuhela posle – 2 : 2 u Londonu, pred svojim navijačima uspela je da minimalnim trijumfom ode među četiri najbolje ekipe na Starom kontinetu, ukupnim rezultatom – 3 : 2. Junak "bavaraca" bio je Jošua Kimih, koji je u 63. minutu bio strelac pobedničkog gola. 

Arsenal osim što je eliminisan u četvrtfinalu Lige šampiona od Bajerna, ujedno je ostao i bez kvalfikacija za SP za klubove. Na to mesto uskočio je Salcburg, čim je kompletirana lista klubova učesnika iz Evrope.

U polufinalu je i Real. Madridjani su eliminisali Mančester siti i tako ga onemogućili da odbrani titulu pobednika Lige šampiona. Poveo je Real golom Rodriga u 13. minutu, izjednačio je Kevin De Brujne u 76. 

I prvi duel, igran u Madridu, okončan je bez pobednika – 3 : 3, tako da smo došli do penala, gde je Lunin odbranio dva udarca sa “bele tačke“, a Real je u polufinale poslao Antonio Ridiger.

-------------------------------------------------------

Ženska rukometna reprezentacija Srbije igraće na Evropskom prvenstvu u Grupi B sa selekcijama Crne Gore, Rumunije i Češke, odlučeno je 18. aprila, žrebom u Beču

Srbija će svoje mečeve u grupnoj fazi igrati u mađarskom Debrecinu, a pored tog grada domaćini su i švajcarski Bazel, kao i austrijski Insbruk i Beč, gde će biti odigrana završnica turnira. Plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva osiguraće po dve najbolje plasirane selekcije iz šest grupa. Evropsko prvenstvo na programu je od 28. novembra do 15. decembra.

-------------------------------------------------------

Šveđanin Armand Duplantis ne zna za granice. Sjajni skakač s motkom je, 20.aprila, na mitingu Dijamantske lige u Sjamenu u Kini oborio sopstveni svetski rekord za jedan centimetar.

On sada iznori 6,24 metara, prethodni je postavio prošle godine u septembru na mitingu u Judžinu. Duplantis je aktuelni olimpijski, dvostruki svetski i evropski šampion. Podvig je napravio već u prvom skoku na stadionu Egret.

Drugo mesto je pripalo Amerikancu Semu Hendriksu sa najboljim rezultatom 5,82 metara, što nije ni blizu Duplantisa. Na trećem mestu je bio Kinez Bokai Huang sa 5,72 metara.

-------------------------------------------------------

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan – 3 : 2 posle preokreta iz penala u 99. minutu 173. "večitog" derbija.

Partizan je poveo već u 11. minutu preko Baždara, ali Kanga poravnava samo četiri minuta kasnije iz prvog penala na utakmici.



Crno-beli vraćaju prednost u 56. sjajnim golom Severine, da bi Endiaje opet. izjednačio u 89. Utakmica je produžena za 15 minuta, a u 96. Zvezda dobija drugi penal. Katai ga realizuje u 99. za potpuni preokret, eksploziju oduševljenja "severa", a besa na "jugu".

Umesto suspendovanog trenera Igora Duljaja, fudbalere Partizana je sa klupe predvodio Albert Nađ, iako mu je pred sami derbi pozlilo zbog čega je bio i u Urgentnom centru.

Crveno-beli su upisali 26. pobedu od početka šampionata i prvi su na tabeli sa 80 bodova, odnosno imaju deset bodova više od Partizana, šest kola pre kraja sezone.

-------------------------------------------------------

Aktuelni svetski prvak Formule 1 Maks Ferstapen pobedio je četvrti put u petoj trci ove sezone u najbržem cirkusu, ponovo ubedljivo, dominantno. 

Drugi na cilj stigao je Lando Noris iz Meklarena, dok je treći bio Serhio Peres iz Red Bula.

Ferstapenu je inače ovo bila 58. pobeda u karijeri, 30. staza na kojoj je trijumfovao, šesta uzastopna "pol" pozicija, druga pobeda za redom...

Trka za Veliku nagradu Kine, vožena je 21. aptila, u Šangaju.

-------------------------------------------------------

Kenijska atletičarka Peres Džepčirčir pobedila je 21. aprila, na maratonu u Londonu i postavila novi svetski rekord u ženskoj konkurenciji.

Olimpijska šampionka Džepčirčir pobedila je rezultatom dva sata, 16 minuta i 16 sekundi i oborila svetski rekord koji je od 2017. godine držala Kenijka Meri Kejtani - 2:17,01

Drugo mesto zauzela je Tigst Asefa iz Etiopije rezultatom 2:16,23, treća je bila Kenijka Džojslin Džepkosgei sa 2:16,24, a četvrto mesto zauzela je Mergutu Alemu iz Etiopije rezultatom 2:16,34 sata.

U muškoj konkurenciji pobedio je Kenijac Aleksander Mutiso Munjao rezultatom 2:04,01.

Drugo mesto zauzeo je Kenenisa Bekele sa 2:04,15, a treći je bio Britanac Emil Keres sa 2:06,46 sata.

-------------------------------------------------------

Novak Djoković je, 22. aprila, proglašen za najboljeg sportistu sveta na 25. izdanju dodela "Laureus" nagrada u Madridu

Legendarni kvorteberk Tom Brejdi mu je uručio nagradu ispred konkurencije koju su činili atletičari Mondo Duplantis (Švedska) i Noa Lajls (SAD), automobilista Maks Ferstapen (Holandija) te fudbaleri Erling Haland (Norveška) i prošlogodišnji osvajač Lionel Mesi (Argentina).

Djoković je po peti put dobio ovu nagradu, čime je izjednačio rekord koji je do sada držao Rodžer Federer. Prethodno je za najboljeg proglašen  2012, 2015, 2016. i 2019. godine.

Novak je u 2023. godini osvojio tri od četiri Grend slem titule, tri Mastersa i Završni turnir.

Za sportistkinju godine proglašena je najbolja fudbalerka sveta Aitana Bonmati. Vezna igračica Barselone je predvodila Španiju do titule svetskog prvaka, a sa katalonskim timom prošle godine osvojila LaLigu, Superkup i Ligu šampiona.

Bonmati je prestižno priznanje dobila ispred Šakeri Ričardson (atletika), Ige Švjontek (tenis), Fejt Kipjegon (atletika), Mikaele Šifrin (skijašica) i Šerike Džekson (atletika).

-------------------------------------------------------

Srpski automobilista Miloš Pavlović započeo je novu sezonu sa dva podijuma na trkama “Lamborgini Super Trofeo takmičenja“, koje su održane na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli

Pavlović i njegov timski kolega Alesio Rufini osvojili su dva treća mesta u Pro-Am kategoriji. 

Sledeća trkački vikend za Pavlovića biće ponovo u okviru “Super Trofeo šampionata“, a na programu je od 9. do 11. maja u Belgiji, na stazi Spa-Frankoršamp.



-------------------------------------------------------

24. aprila dobili smo finaliste Kupa Srbije u fudbalu. Za trofej će se boriti Crvena Zvezda i Vojvodina

Novosadjani su u polufinalu, na prepunom stadionu "Čika Dača" u Kragujevcu savladali domaći Radnički rezutatom – 1 : 0.

Aspolutni heroj Novosađana bio je Seid Korać, koji je mrežu domaće ekipe zatresao u 91. minutu. Bio je to njegov prvi pogodak u dresu Vojvodine, kojim je srušio snove Kragujevčana da će po prvi put u istoriji igrati finale nacionalnog Kupa.

Crvena Zvezda je u "večitom derbiju" savladala Partizan sa – 2 : 0.

Centralna figura utakmice bio je ofanzivac domaćina Piter Olajinka koji je postigao gol i praktično iznudio autogol Aleksandra Filipovića.

Finale Kupa Srbije igra se 23. maja na stadionu “Lagator“ u Loznici.

-------------------------------------------------------

Svetsko prvenstvo u umetničkom klizanju, koje je od 18. do 24. marta održano u Kanadi - Montreal, okupilo je oko 200 klizača iz više od 4o zemalja. 

Japanka Kaori Sakamoto, fenomenalnim klizanjem uspela je da stigne do zlata na ovogodišnjoj planetarnoj smotri. U konkurenciji muškaraca svetski vrh dotakao je Amerikanac Ilia Malinin

U konkurenciji plesnih parova titula je pripala kanadskom paru Deana Stelato-Dudek i Maksim Dešamps, dok su u konkurenciji sportkih parova titulu prigrabili Iven Bejts i Madison Čok iz SAD.

Naredni domaćin Svetskog prvenstva u umetničkom klizanju je Boston - SAD, a takmičenje će biti održano tokom proleća naredne 2025. god.

--------------------------------------------------------

Odbojkašice Jedinstva iz Stare Pazove savladale su obrenovački TENT rezultatom – 3 : 0, po setovima 25:14, 25:21 i 25:18 i osvojile titulu šampiona Srbije, u utakmici koja je igrana 24. aprila. Jedinstvo je na taj način odbranilo titulu osvojenu prethodne sezone. 

Izabranice Jova Cakovića su na svom terenu ispisale novu istoriju. Odbranile su titulu, donele u vitrine plavo-belih drugi šampionski pehar iz prvenstva, koji je zasijao pored onih iz Superkupa i Kupa Srbije za kraj dominantne sezone sa triplom krunom. I sve to sa – 3 : 0 u finalnoj seriji protiv najtežeg rivala ove takmičarske godine – TENT-a.

--------------------------------------------------------

Japanac Rjoju Kobajaši je postavio svetski rekord u skijaškim skokovima. Kobajaši je bukvalno leteo 291 metar na improvizovanoj skakaonici na Islandu.

Jedan od najboljih ski-skakača u istoriji je u saradnji s Red Bulom pokušao da obori svetski rekord na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjal.

Foto: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Tokom dva dana probnih letova, 24. i 25. aprila, doskočio je na 256, 259 i 282 metra, a u finalnom skoku je preleteo čak 291 metar. To je 37,5 metara više od svetskog rekorda koji je postavio Štefan Kraft na takmičenju Svetskog kupa.

Kobajaši je u vazduhu bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Dvadesetsedmogodišnji Japanac je u karijeri ostvario 32 pobede u Svetskom kupu, a dva puta je bio ukupni pobednik.

Tri puta je osvajao Novogodišnju turneju, a ima i zlatnu i srebrnu medalju s Olimpijskih igara 2022.

--------------------------------------------------------

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka države pošto su, u petom meču finalne serije doigravanja, savladali Partizan rezultatom – 3 : 0 (25:23, 25:18, 25:18). 

Zvezdi je ovo 13. titula u istoriji kluba, a prva posle osam godina pauze, do koje su crveno-beli došli, 26. aprila, u sjajnom ambijentu pred krcatom halom na Banjici.

Izabranici trenera Ivice Jevtića su, podsetimo, poveli u seriji – 2 : 0, potom pretrpeli dva poraza u gostima, pa je prvaka države odlučio peti meč, majstorica u kojoj je veći kvalitet Zvezde došao do izražaja

.--------------------------------------------------------

Kenijac Gilbert Kipleting Čumba i njegova zemljakinja Ema Čeruto pobednici su 37. Beogradskog maratona, koji je održan 28. aprila.

Pobednik je stazu istrčao za dva sata, 11 minuta i 47 sekundi. Ema Čeruto, na cilj je stigla u vremenu dva sata, 31 minut i 30 sekundi.

Marokanski atletičar El Gauzani pobedio je u muškoj konkurenciji polumaratonske trke u vremenu jedan sat, pet minuta i 25 sekundi. 

U ženskoj konkurenciji u polumaratonu pobedila je Kenijka, Valentina Džebet sa vremenom jedan sat, 15 minuta i 11 sekundi.

--------------------------------------------------------

Miks tim Srbije osvojio je bronzanu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu u džudou, koje je održano u Zagrebu. Srbija je u meču za bronzanu medalju pobedila selekciju Hrvatske rezultatom – 4 : 2.

Srpski džudisti u sastavu Marica Perišić, Andrea Stojadinov, Milica Žabić, Jovana Čakarević, Milica Cvijić, Strahinja Bunčić, Filip Jovanović, Darko Brašnjović, Nemanja Majdov, Igor Vračar i Bojan Došen sa trenerima Vladimirom Jovičićem, Nikolom Nikolićem i Ljubišom Majdovim doneli su toliko željeno odličje i savladali reprezentaciju Hrvatske na domaćem terenu", saopšteno je iz Džudo saveza Srbije.

--------------------------------------------------------

Srpski kik-bokseri osvojili su 12 medalja na "Top ten" Evropskom kupu u Plovdivu u vrlo jakoj konkurenciji. Selekcija Srbije je u ženskim i muškim kategorijama osvojila pet zlatnih, tri srebrne i četiri bronzane medalje.

Zlatne medalje u Bugarskoj osvojili su Jovan Sekulić, Uroš Krstić, Petar Dinić, Dušan Žeravić i Maša Damjanović. Srebrom su se okitili Stevan Sekulić, Uroš Nešković, Veljko Mitrović, dok su do bronze stigli Marko Mijajlović, Milica Despotović, Mihailo Veljković i Nikola Lončar.

--------------------------------------------------------

Košarkaši Unikahe osvojili su Fiba Ligu šampiona pobedom nad ekipom Tenerifa rezultatom – 80 : 75 u finalu koje je odigrano u Beogradskoj areni.

Španska ekipa je osvojila svoju prvu titulu u trećem po rangu evropskom košarkašom takmičenju. Ovo je treći evropski trofej za Unikahu. Pamte se trofeji u Kupu Koraća 2001, odnosno Evrokupu 2017. godine. Titula Unikahe bila je šesta za španske timove u Ligi šampiona, nakon dva trijumfa Tenerifa i Burgosa, uz jedan šampionski naslov Manrese.

Košarkaši Mursije osvojili su treće mesto na plej-ofu Fiba Lige šampiona pobedom nad grčkim Peristerijem rezultatom – 87 : 84.

Za MVP igrača LŠ proglašen je Marselinjo Uertas iz Tenerifa, kome je trofej uručio predsednik KSS Predrag Danilović. Za najboljeg trenera izabran je šef struke Peristerija Vasilis Spanulis, kome je nagradu uručio trofejni trener Božidar Maljković.

Mlada zvezda u usponu je 18-godišnji Tiđen Salon iz Šolea, dok je najbolji defanzivac Hauard Sent Ros iz Mursije.

Idealnu petorku lige čine Džo Regland iz Peristerija, Marselinjo Uertas iz Tenerifa, Kendrik Peri iz Unikahe, Ostin Vajli iz Tofaša i Dejvid Kraviš iz Unikahe.

Završni turnir Fiba Lige šampiona igran je u Beogradskoj areni od 26. do 28. aprila

.--------------------------------------------------------

Naša muška reprezentacija je ostvarila istorijski uspeh na Evropskom prvenstvu u boksu i osvojila ukupno 9 medalja od kojih su 1 zlato, 2 srebra i 6 bronzi. Do zlata je stigao Jovan Nikolić u kategoriji do 71. kilograma. Srebro su uzeli Rastko Simić do 80 kilograma i Dušan Veletić u kategoriji +92 kilograma. Na treći stepenik pobedničkog postolja peli su se Almir Memić do 75 kilograma, Veljko Ražnatović do 86 kilograma i Sadam Magomedov u kategoriji do 92 kilograma, Rade Joksimović kategorija do 48 kilograma, Omer Ametović u kategoriji do 51 kilograma i Vahid Abasov do 67 kilograma.

Srpski ženski tim osvojio je sedam bronzanih medalja, jednu srebrnu i tri zlatne, ukupno rekordnih 11 na šampionatu Starog kontinenta. 

Sara Ćirković – 57 kg, Natalija Šadrina – 60 kg i Kristina Kaluhova – 63 kg, osvojile su zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu

Do srebra je stigla Kristina Nadj Varga u kategoriji do 48 kg. 

Bronzama su se okitile Nina Radovanović (50 kg), Dragana Jovanović (52 kg), Nikolina Gajić (75 kg), Anđela Branković (57 kg), Milena Matović (66 kg), Elma Hajrović (81 kg) i Sara Miljković (+81 kg).

Evropski bokserski šampionat održan je u beogradskoj dvorani “Aleksandar Nikolić“ od 18. do 28. aprila.

--------------------------------------------------------

Srpska reprezentativka u veslanju Jovana Arsić osvojila je zlatnu medalju u disciplini singl skif na Evropskom prvenstvu koje je održano krajem aprila u Segedinu.

Jovana Arsić je u finalu ostvarila rezultat od osam minuta, 23 sekunde i 42 stotinke. Srebrnu medalju je osvojila Nemica Aleksandra Foster (8:28.16), dok je treća bila Čehinja Alisa Prokesova (8:34.97).

--------------------------------------------------------

Osvajanjem drugog mesta na austrijskoj stazi Rehberg, 28. aprila, automobilski as Milovan Mikica Vesnić započeo je sezonu Šampionata Evrope na brdskim stazama (FIA EHCC). Vesnić je bio jedini srpski predstavnik u ovoj seriji, a od njega brži bio samo Antonino Miljolo iz Italije, dok je treće mesto osvojio Anže Dovljak iz Slovenije



Vikend je počeo sa tri trening sesije u kojima je Vesnić u “audiju RS3 LMS” dominirao, postavivši novi rekord staze, ali prva nedeljna trka, nažalost, nije prošla najbolje. 

Usled izletanja jednog od takmičara, Vesnić je vraćen na ponovni start, nakon toga mu je pokazana i zastava koja upozorava vozače na ulje na stazi što je poremetilo koncepciju koji je naš trkač imao.

Rezultat spleta okolnosti bilo je treće vreme. U drugoj trci dana Vesnić nije oklevao da ide na sve ili ništa, dodatno se ubrzao, što je u zbiru dve vožnje donelo drugo mesto.

--------------------------------------------------------

Vozač Dukatija Frančesko Banjaja pobedio je u trci Moto GP šampionata za Veliku nagradu Španije u Heresu, koja je vožena 28. aprila. Dvostruki uzastopni svetski šampion je do treće uzastopne pobede u Španiji, a druge u sezoni, došao rezultatom 40:58,053 minuta. 

Drugi je bio Mark Markes iz Gresinija, koji je kroz cilj prošao sa 0,372 sekunde zaostatka za pobednikom. Treće mesto zauzeo je vozač ekipe VR46 Marko Beceki sa 3,903 sekunde zaostatka za pobednikom.

Vodeći u generalnom plasmanu Horhe Martin iz Pramaka pao je 15 krugova pre kraja dok je bio u vođstvu.

--------------------------------------------------------

Igor Duljaj više nije trener Partizana. Upravni odbor tima iz Humske je zasedao 29. aprila i većinski doneo odluku da razreši Duljaja dužnosti na pet kola do kraja Superlige

Njegovu poziciju je preuzeo dotadašnji pomoćnik Albert Nađ, koji je nedavno i predvodio tim na "večitom" derbiju. Ranije je preneto da je među kandidatima i Strahinja Pandurović, trener Teleoptika, ali je očigledno odlučeno da on još uvek nije spreman za ovaj izazov.

Nađ je najverovatnije samo kratkoročno rešenje, do kraja sezone, kada će biti imenovan novi šef struke.

--------------------------------------------------------

I tokom maja pratićemo veliki broj sportskih dogadjaja a neki od najvažnijih su:

2. 5. – 9. 5.   Polufinale Lige Evrope i Lige konferencija

2. 5. – 5. 5.   Svetsko prvenstvo u sportskoj gimnastici za žene

3. 5. – 13. 5.   Polufinale ABA lige

4. 5.   Kentaki derbi

4. 5. – 26. 5.   Biciklistička trka Điro d’Italija

6. 5. – 13. 5.   Masters u Rimu

10. 5. – 26. 5.   Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu

13. 5. – 19. 5.   PGA prvenstvo u golfu

19. 5. – 29. 5.   Finale ABA lige (Partizan brani titulu)

19. 5. – 24. 5.   Svetsko prvenstvo u džudou

22. 5.   Finale Lige Evrope

22. 5. – 26. 5.   Evropsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici

23. 5.   Finale Kupa Srbije u fudbalu

24. 5. – 26. 5.   Fajnal-for Evrolige

26. 5.   Kraj Superlige Srbije

26. 5. – 8. 6.   Rolan Garos

29. 5.   Finale Lige konferencija

709 views0 comments
bottom of page